keskiviikko 23. syyskuuta 2009

Karkki vai kepponen

Jälleen kerran lähestyy Halloween, ympäri maailman suosittu "karkki-tai-kepponen" ilta. Halloweenin alkuperä on kelttiläisissä perinteissä: muinaiset keltit juhlivat Samhainia, joka oli sadonkorjuukauden päätösjuhla gaelin kulttuurissa. Joskus sitä kutsutaan "kelttiläiseksi uudeksi vuodeksi". Halloween lyhentyy sanoista "All Hallow Even", kaikkien pyhien ilta eli nykyään suomessakin vietetty pyhäinpäivä.


Weruniquestyles: Mr Pumpkin -kynttilä

Muinaiset keltit asettivat ikkunalaudalle luurangon ja uskoivat, että pää oli ruumiin voimakkain osa. Siitä syystä keltit käyttivät hedelmien päitä pelottaakseen taikauskojen ruumiillistumat. Kaikkein kuuluisin ja suosituin Halloween koriste, kurpita, on saanut alkuperänsä "Stingy Jack" -legendasta. Stingy Jack oli ahne, peluri ja juoppo vanha maamies, joka jekutti paholaista. Kostona paholainen langetti kirouksen Jackille: tämän täytyi ikuisesti vaeltaa maan päällä öisin ainoana valonaan kurpitsapää, jonka sisällä oli kynttilä.Kultalilja: hopeisia Halloween koruja


Kuuluisalla "karkki-tai-kepponen" -perinteellä on ainakin kaksi mahdollista alkuperää. Joidenkin legendojen mukaan keltit uhrasivat ruokaa jumalille, joten he kulkivat ovelta ovelle pyytäen ihmisiltä ruokaa uhrilahjoiksi. Toinen tarina esittää, että kaupungin nuoret kulkivat pyytäen ihmisiltä puuta, josta he kokosivat kaupungin kukkulalle Samhain-kokon.
Perinteisesti Halloweenin juhlaväreinä ovat oranssi ja musta sekä koruissa, vaatteissa että koristeissa. Koska keltit juhlivat sadonkorjuuta, syksyn värejä käytettiin juhlakoristeissa. Oranssi syksyn voimakkaimpana värinä saatiin kurpitsoista ja lehdistä. Halloween oli (ja on edelleen joissain paikoissa) kuolleiden juhla. Kuolema yleensä yhdistetään pimeyteen ja valon puuttumiseen, jota edustaa musta väri. Halloweenia myös vietetään illan pimennyttyä, jolloin musta yö kätkee juhlijat ja kepposten tekijät.


Redneckcandles: Halloween-saippuoita

Nykyään Halloweenia juhlitaan ympäri maailmaa. Moent nykyisistä perinteistä ovat Amerikkalaista perää, vaikka alkuperäistä juhlaa vietettiin Euroopassa. On aika alkaa valmistautua, ostaa karkkeja lapsille ja tarkistaa juhlakoristeet. Vielä on mahdollisuus löytää jotain erityistä juuri Kaikkien Pyhien Illalle.

-Kaikkien tässä postauksessa julkaistujen kuvien tuotteet voi ostaa viralliselta Artfire-myyjältä. Tuotekyselyissä voit ottaa yhteyttä Artfirekauppaan, joka on mainittu kuvatekstissä.

1 kommentti:

  1. Kiitos vierailustasi ja kommentista kuviin! Ylemmässä kuvassa on Mustamarja-aronian marjaterttu ja alemmassa on Hansaruusun marja.
    Oli ensimmäinen kunnon pakkasyö 24-25 pv välinen yö, mittari laski -4,6 asteeseen.

    VastaaPoista